* * *

* * *

* * * - Басейни с овална форма * * * - Басейни с кръгла форма * * * - Басейни тип осмица * * * - Басейни Styropool * * * - Басейни от дърво * * * - Модулни басейни

* * *

* * *

* * *

оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане
Вашата
Кошница
0 продукта
за 0.00 лв

Термопомпа за басейн - как да изберете подходяща термопомпа за вашия басейн

Практиката показва, че термопомпите за басейн са един ефективен и икономичен начин за затопляне на водата в басейна. Термопомпата изразходва 80% енергия от въздуха и 20% електрическа енергия.

Имайки предвид голямото предлагане на термопомпи за басейн в интернет, би било добре да знаете по какви признаци да сравнявате различните модели термопомпи, защото ако гледате само цената, може да направите грешен избор.

Основно значение при сравнението на показателите имат отдаваната ( отоплителна) мощност и Коефициентът на полезно действие (КПД).

Отдаваната мощност се измерва в киловати и показва количеството енергия, което термопомпата отдава на водата в басейна. Тя се влияе от температурата на въздуха, температурата на водата и влажността на въздуха.

Коефициентът на полезно действие ( КПД) е съотношението между отдадената на водата в басейна топлинна енергия и изразходената електрическа енергия. Например КПД със стойност 5 показва, че за 1 киловат изразходена електрическа енергия термопомпата отдава на водата в басейна пет пъти повече топлинна енергия. Колкото по – голям е КПД толкова по – ефективна е термопомпата. Коефициентът на полезно действие зависи от температурата на въздуха, температурата на водата и влажността на въздуха.

При сравнението на отдаваната мощност и КПД при различни термопомпи е важно да се сравняват стойностите им при еднакви условия, тоест при еднаква температура на въздуха и водата и при еднаква влажност на въздуха.

Прието е коефициентът на полезно действие и отдаваната мощност да се сравняват при температура на въздуха 15 °C и температура на водата 26 °C.

Имайте предвид това когато разглеждате различни термопомпи, защото някои търговци не упоменават в описанията на уредите при каква температура на водата и въздуха важи тяхната отоплителна мощност и КПД.

Друг важен параметър, на който трябва да се обърне внимание при избора на термопомпа е шума, който тя предизвиква. Този показател също е много важен, защото знаете колко е неприятно  да чувате постоянно как работи даден уред. С времето шумът започва да ви дразни. Шумната термопомпа може да ви създаде проблеми със съседите, ако е монтирана в близост до съседен имот.

При термопомпите шумът се измерва или непосредствено до уреда или на 10 м разстояние от него. Термопомпа с ниско ниво на шум е със стойност 33 dB(A) на 10 м от уреда. Когато сравнявате термопомпи винаги се интересувайте за нивото на шума и на какво разстояние е измерен.

В зависимост от начина на работа термопомпите за басейн могат да бъдат инверторни или конвенционални. В последните години инверторните термопомпи за басейн станаха много популярни, защото са  икономични, безшумни и не натоварват електрическата мрежа поради плавния си старт. За разлика от инверторните термопомпи, конвенционалните термопомпи работят постоянно с максимална мощност, което ги прави не особено ефикасни.

Изпарителят на термопомпата поема топлинната енергия от въздуха, а кондензаторът я отдава на водата в басейна. При ниски температури на въздуха изпарителят може да замръзне, което нарушава неговата работа.

Размразяването на изпарителя се извършва по два начина:

  • Размразяване с вентилатор :  Термопомпата спира да работи. Вентилаторът се включва ( при температура на въздуха по – висока от +7°C) и използвайки все още топлия въздух размразява изпарителя по естествен път. По – евтините термопомпи, които се използват за периода от май до септември, се размразяват по този начин.
  • Размразяване чрез обръщане цикъла на работа на термопомпата: При този метод на размразяване топлината на водата от басейна се използва за размразяване на изпарителя. Тази техника позволява използването на термопомпата при температури на въздуха до - 10°C, - 15°C, което е подходящо за басейни за по – дълга или целогодишна употреба.

 

За топлообменника на термопомпата е важно да знаете, че е по – добре той да е титанов. Само термопомпи с титанов топлообменник могат да се използват при басейни, които се дезинфицират със солна електролиза. За солната електролиза е необходимо да се сложи известно количество сол във водата ( от 3 мг до 5 мг/л). Също така титаниевият топлообменник издържа без проблем на хлорните препарати, използвани за дезинфекция на водата в басейна.

Не на последно място искаме да обърнем внимание на необходимостта от покривало за басейна. Най - голяма е загубата на топлина от повърхността на водата. Затова препоръчваме нощно време, или когато басейнът не се използва, да се покрива с термоизолиращо или друг вид покритие. Така ще облекчите значително работата на термопомпата, което ще намали още повече разходите за загряване на водата.

След като знаете на кое да обърнете внимание при сравняването на няколко термопомпи за басейн, ще можете много по – лесно да направите вашия избор на подходяща термопомпа.

Така няма да позволите на некоректни търговци да ви продадат термопомпа за басейн, която няма да ви върши работа.

Свържете се с нас за професионална консултация.